În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit peste 1,035 miliarde de euro (echivalentul a 7,1% din PIB-ul total al UE) pentru „Alimente și băuturi nealcoolice”. Aceasta reprezintă o pondere de 14,3% din totalul cheltuielilor gospodăriilor , comparativ cu 2020 cu o pondere de 14,8% .
Conform datelor de pe Eurostat , cele mai mari ponderi pentru cheltuielile cu „Alimente și băuturi nealcoolice” în 2021 au fost înregistrate în :
– România (24,8%),
– Lituania (20,4%),
– Bulgaria (20,1%),
– Estonia (19,9%)
– Polonia și Slovacia (ambele 19,6%).
În timp ce cele mai mici procente au fost înregistrate în :
– Irlanda (8,3%),
– Luxemburg (9,0%),
– Austria (10,9%),
– Danemarca și Germania (ambele 11,8%).
Comparativ cu 2020, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor pentru alimente a scăzut în toate țările UE, cu excepția Poloniei și Slovaciei, unde a crescut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia, Lituania și Croația, Estonia și Slovenia.
Aproape 1% din PIB-ul UE este cheltuit pe băuturi alcoolice
În 2021, gospodăriile din UE au cheltuit 128 de miliarde de euro (echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE) pe băuturi alcoolice. Aceasta reprezintă 1,8% din cheltuielile lor totale de consum, aceeași pondere procentuală ca în 2020.
Conform datelor furnizate de Eurostat, cele mai mari ponderi ale cheltuielilor totale de consum pentru băuturi alcoolice în 2021 au fost înregistrate în:
– Letonia (5,0%)
– Estonia (4,7%),
– Polonia (3,7%)
– Lituania și Cehia (ambele 3,6%).
Dimpotrivă, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în :
– Grecia și Italia (ambele 1,0%)
– Țările de Jos (1,3%)
– Spania (1,4%).
În 2021, comparativ cu anul precedent, ponderea cheltuielilor totale ale gospodăriilor cu alcoolul a rămas neschimbată în 10 țări din UE, după cum urmează :
– România
– Belgia
– Danemarca
– Germania
– Grecia
– Luxemburg
– Țările de Jos
– Austria
– Polonia
– Slovacia
Dintre restul membrilor UE, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în :
– Irlanda ;
– Letonia ;
– Lituania ;
– Spania ;
– Estonia ;
Descarcă Aplicația Gratuită InfoCons și află ce mănânci ! Prin scanarea codului de bare a produselor agroalimentare, ai acces direct pe telefonul mobil la :
– Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată
– Ingredientele din produsul scanat
– Numărul și tipul aditivilor alimentary însoțiți de o descriere explicită;
– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;
– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
– Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;
– Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia si prietenii.
– Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.
– Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia.
– Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons.