În sprijinul producătorilor români – Legea Punctelor Gastronomice a fost promulgată

În sprijinul producătorilor români – Legea Punctelor Gastronomice a fost promulgată

În data de 18.12.2023, iniţiativa deputatului Cristian Buican privind înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale, votată în unanimitate de către Camera Deputaţilor, cameră decizională, a fost promulgată prin Decretul nr. 1692/2023 de către Preşedintele României. Devenind astfel Legea nr.412/2023 pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale.

Reamintim faptul că noua legea are ca scop să valorifice produsele autohtone din zonele rurale, de a oferi noi oportunităţi producătorilor care vor avea posibilitatea de a-şi vinde – şi preparate de către ei înşişi – produsele proprii. Astfel, prin noua lege se va încuraja înfiinţarea Punctelor Gastronomice în incinta gospodăriilor producătorilor din mediul rural, precum şi în incinta altor facilitaţi ale acestor producători, ferme, stâne etc. În toate aceste facilitaţi, inclusiv în gospodăria proprie, se vor putea pregăti pentru turişti preparate gastronomice din materii prime naturale.

Conform prevederilor legale, un Punct Gastronomic poate fi înfiinţat atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la înregistrarea sanitară veterinară şi la siguranţa alimentelor pentru această categorie de unitate.

De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul unităţilor subordonate la nivel naţional, judeţean şi local, cum e cazul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, are posibilitatea de a organiza cursuri gratuite de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care sunt interesate să înfiinţeze un Punct Gastronomic, în limitele competenţelor stabilite de legislaţie.
Partidul Naţional Liberal susţine promovarea produselor alimentare româneşti, prin acţiunea de a conserva autenticitatea şi calitatea acestora. Legea privind înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale este o dovadă de asumare a acestei angajări şi un pas important în acţiunea de a promova produsele tradiţionale.

Deputat Cristian Buican

Foto : facebook gastrolocal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *