FACIAS: Ministerul Finanțelor ascunde adevărul cazul despăgubirilor uriașe plătite din vina CNAIR. FACIAS a dat în judecată instituția pentru secretomania de care dă dovadă

FACIAS: Ministerul Finanțelor ascunde adevărul cazul despăgubirilor uriașe plătite din vina CNAIR. FACIAS a dat în judecată instituția pentru secretomania de care dă dovadă

Ministerul Finanțelor ascunde adevărul cazul despăgubirilor uriașe plătite din vina CNAIR. FACIAS a dat în judecată instituția pentru secretomania de care dă dovadă
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Ministerul Finanțelor, care a refuzat să comunice public ce măsuri a luat în cazul despăgubirilor uriașe plătite de statul român, din cauza litigiilor pierdute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Datele oficiale obținute de FACIAS de la CNAIR arată că în perioada 2015–2024 s-au plătit aproximativ 533 de milioane de euro cu titlu de despăgubiri, către companiile care au câștigat la curțile de arbitraj litigii cu compania națională. Pornind de la aceste informații, FACIAS a cerut Ministerului Finanțelor să spună dacă a inițiat vreo acțiune în regres de recuperare a acestui prejudiciu, așa cum este stipulat în lege.

Cererea FACIAS a fost înregistrată de Ministerul Finanțelor în luna mai 2024, care a răspuns inițial că va trimite informațiile solicitate în termenul legal, însă nu a făcut-o.

Analizând informațiile disponibile de la CNAIR se poate observa cu ușurință că s-au plătit sute de milioane de euro despăgubiri, fie pentru încălcări sau ruperi ale unor contracte, fie pur și simplu pentru crasă incompetență.

Fiind vorba de sume importante de bani din bugetul statului, FACIAS consideră că există un interes legitim al întregii societăți să afle ce a făcut Ministerul Finanțelor în toate aceste cazuri.

FACIAS a cerut și CNAIR să comunice dacă a luat vreo măsură pentru a identifica vinovații și a-i trage la răspundere pentru aceste litigii pierdute, iar răspunsul reprezentanților companiei a fost unul care dă dimensiunea întregului dezastru și ilustrează perfect disprețul pentru banul public: „NU ESTE CAZUL”.

Biroul de Presă FACIAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *