Expoziţia „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” şi Concertul Hakan Gungor

Expoziţia „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” şi Concertul Hakan Gungor

Muzeul Naţional de Artă al României, în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, anunţă deschiderea expoziţiei de pictură contemporană Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu).

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 18.00, în prezenţa artistului Devrim Erbil, a curatoarei Yildiz Ibram şi a Ambasadorului Republicii Turcia E.S. Dl. Ozgur Kivanc Altan. Vernisajul va fi urmat de un concert instrumental de Kanun, susţinut de renumitul interpret turc Hakan Gungor în Sufrageria Regală, de la ora 19.00.

Evenimentul celebrează 350 de ani de la naşterea marelui cărturar Dimitre Cantemir şi 100 de ani de la înfiinţarea Republicii Turcia. Repertoriul concertului susţinut de Hakan Gungor cuprinde piese scrise de Dimitrie Cantemir, piese otomane şi piese din culturilor etniilor din Turcia, cântece sefarade, arabe, cântece din Balcani, armeneşti, greceşti şi cecene.

Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul Regiunii Egee a Turciei, şi a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât şi la nivel internaţional. De-a lungul carierei sale artistice, a iniţiat numeroase expoziţii mixte care au promovat arta Turciei în diferite oraşe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul şi din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană BalÄąkesir a înfiinţat un muzeu care îi poartă numele.

Expoziţia Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi prezintă 29 de picturi şi o ţesătură din mătase, create de artist în perioada 1989 – 2023. În viziunea pictorului, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiţia ţării sale. Aşa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracţii ale peisajelor urbane şi naturale din oraşele anatoliene şi din Istanbul. Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan şi peisaje cu o compoziţie care se bazează pe schiţe, stabilind o legătură cu picturile tradiţionale turceşti în miniatură. Lucrările sale nu sunt simple imitaţii ale miniaturii tradiţionale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste.

Hakan Gungor, muzician, producător muzical şi dirijor, a creat o tehnică şi o interpretare unică la Kanun, iar începând cu anii ‘90, Hakan a susţinut concerte pe toate continentele, împărţind scena cu artişti de renume mondial, printre care Goran Bregović şi Madonna.

Cu o experienţă de 25 de ani în domeniul artistic, curatorul evenimentului, Yildiz Ibram este fondatoare a două asociaţii de artă în Romania şi la Istanbul. A absolvit studiile universitare de masterat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. A realizat proiecte culturale atât în România, cât şi în Turcia, în colaborare cu instituţii publice şi private, printre care Ministerul Culturii şi al Turismului din Turcia, Ambasada României la Ankara, Institutul Cultural Român de la Istanbul, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”, Muzeul National al Literaturii Române, Muzeul Ţăranului Român, Academia Română.

Sursa foto Muzeul Naţional de Artă al României,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *