Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Fundația Bill și Melinda Gates au anunțat un nou parteneriat de finanțare pentru soluționarea unor probleme de sănătate de importanță critică la nivel mondial

Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Fundația Bill și Melinda Gates au anunțat un nou parteneriat de finanțare pentru soluționarea unor probleme de sănătate de importanță critică la nivel mondial

Astăzi, Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Fundația Bill și Melinda Gates au anunțat un nou parteneriat de finanțare pentru soluționarea unor probleme de sănătate de importanță critică la nivel mondial.

Obiective: eradicarea poliomielitei și asigurarea accesului la inovațiile medicale pentru persoanele care au cea mai mare nevoie de ele.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, în calitate de parteneri de implementare pentru finanțarea eradicării poliomielitei, vor mobiliza resursele pentru eradicarea poliomielitei, pentru distribuirea altor vaccinuri pentru copii și pentru consolidarea sistemelor medicale din țările cu venituri medii și reduse, astfel încât acestea să poată răspunde mai bine amenințărilor emergente la adresa sănătății.

Pachetul de finanțare, preconizat să atingă valoarea de 1,1 miliarde EUR, își propune să ofere noi fonduri pentru eradicarea unei boli (lucru care nu s-a mai întâmplat decât o singură dată în istoria umanității). De asemenea, va contribui la soluționarea provocărilor în materie de sănătate și de dezvoltare cu care se confruntă oamenii cei mai vulnerabili din lume, care altfel nu beneficiază de acces echitabil la servicii de sănătate și la inovații.

Președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a declarat: „Suntem pe punctul de a șterge poliomielita de pe fața Pământului. Comisia Europeană, BEI și Fundația Bill și Melinda Gates își unesc forțele pentru a ajuta lumea să parcurgă și ultima etapă în eradicarea acestei boli. Finanțarea de 1 miliard EUR susținută de strategia noastră de investiții „Global Gateway” ne va ajuta să investim la nivel global în sisteme medicale mai solide, iar la nivel local în producția, fabricarea și administrarea de vaccinuri și medicamente, acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Cooperarea internațională ne-a ajutat să punem capăt pandemiei de COVID-19. Acum ne va ajuta să eliminăm definitiv poliomielita.

Parteneriatul marchează o creștere semnificativă a fondurilor alocate pentru sănătatea globală și dezvoltarea umană în cadrul Fondului european de dezvoltare durabilă plus (FEDD+) al Comisiei Europene. Cu la fel de multe noi fonduri pentru sănătatea globală se preconizează că va participa și Fundația Bill și Melinda Gates, maximizând astfel impactul fiecărui euro promis și alocat de UE și de Banca Europeană de Investiții.

Uniți, vrem să scriem astăzi ultimul capitol din istoria poliomielitei. Banca Europeană de Investiții este un actor principal în acest parteneriat unic care reunește filantropi și actori din domeniul sănătății. Banca va oferi 500 de milioane EUR pentru investiții în sprijinul Programului mondial de eradicare a poliomielitei. Această inițiativă va reprezenta o etapă foarte importantă în intensificarea imunizării și consolidarea sistemelor de sănătate. Astfel, toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc, vor putea fi protejați împotriva poliomielitei”, a declarat Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții.

Pentru progrese rapide în eradicarea virusului poliomielitic sălbatic, parteneriatul își propune să acorde plăți totalizând 500 de milioane EUR Inițiativei mondiale de eradicare a poliomielitei – în special Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. Fondurile vor acoperi vaccinarea împotriva poliomielitei a circa 370 de milioane de copii pe an; vor permite ca, în paralel cu campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei, să se desfășoare și alte campanii de vaccinare în beneficiul copiilor (inclusiv vaccinări împotriva rujeolei și alte imunizări de rutină); și vor consolida sistemele de sănătate, pentru ca acestea să fie mai bine pregătite să răspundă eficient amenințărilor emergente la adresa sănătății, așa cum programul antipoliomielitic a făcut-o deja în lupta împotriva COVID-19, Ebola și a altor boli. În prezent, virusul poliomielitic sălbatic rămâne endemic în doar două țări (Pakistan și Afganistan), iar 80 % din cazurile de variante ale virusului poliomielitic se întâlnesc în doar patru regiuni subnaționale.

Datorită inovațiilor medicale, lumea a eradicat o boală umană, variola. Astăzi suntem pe punctul de a mai eradica o boală, pe cea provocată de virusul poliomielitic sălbatic. Vreau să ne asigurăm că niciun copil, niciunde în lume, nu va suferi de această boală gravă. Am încredere că vom eradica poliomielita o dată pentru totdeauna și că vom îmbunătăți accesul la inovațiile medicale, în special în cazul oamenilor din țările cele mai sărace”, a declarat domnul Bill Gates, copreședinte al Fundației Bill și Melinda Gates.

Alte 500 de milioane EUR sunt menite să extindă capacitatea de inovare a sistemelor de sănătate din țările cu venituri mici și medii. Este vorba de noi finanțări pentru inițiativele sprijinite de Comisia Europeană, cum ar fi eforturile de a facilita accesul la inovațiile medicale precum vaccinurile și terapiile bazate pe ARNm pentru persoanele din țările cu venituri mici și medii, în cadrul Global Gateway, planul de investiții al Europei pentru întreaga lume. Mai multe investiții în sănătate vor fi discutate de numeroși lideri și parteneri mondiali în timpul viitorului Forum Global Gateway (25-26 octombrie)

Datorită determinării și parteneriatului Comisiei Europene și al Băncii Europene de Investiții, vaccinurile, medicamentele și alte inovații vitale ar trebui să ajungă la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele, îmbunătățind sănătatea comunităților de pretutindeni. Știm că atunci când o comunitate este sănătoasă, economia zonei poate crește”, a declarat Melinda French Gates, copreședintă a Fundației Bill și Melinda Gates.

Concret, se preconizează că parteneriatul de finanțare va include:

  • un nou pachet financiar de 500 de milioane EUR pentru Inițiativa mondială de eradicare a poliomielitei (după cum am arătat mai sus)
  • investiții și granturi în valoare de 500 de milioane EUR pentru a spori accesul la inovații medicale, pentru a consolida sistemele de sănătate și pentru a le pregăti pentru eventuale pandemii: Fundația Bill și Melinda Gates intenționează să ofere granturi și investiții în valoare de 250 de milioane EUR, pe măsura investițiilor de 250 de milioane EUR pe care le va realiza Banca Europeană de Investiții și care vor fi garantate de Fondul european de dezvoltare durabilă Plus.
  • granturi în valoare de 80 milioane EUR pentru asistență tehnică: Fundația Bill și Melinda Gates intenționează să ofere granturi de 40 de milioane EUR (pe măsura celor de 40 de milioane EUR care vor fi oferite de Comisia Europeană) pentru a furniza asistență tehnică și pentru a se asigura că programele de sănătate de la nivel mondial își ating întregul potențial.

Parteneriatul anunțat astăzi se bazează pe parteneriatele în curs dintre Fundația Bill și Melinda Gates, Comisia Europeană și statele membre ale UE. Printre acestea se numără un pachet de măsuri de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și pentru agențiile africane naționale de reglementare a medicamentelor sau pentru diverse inițiative regionale, pentru Platforma africană pentru diagnosticare medicală (care sprijină partenerii africani în eforturile de sporire a accesului la testele de laborator și de reducere a costurilor acestora) și pentru coordonarea unor inițiative medicale precum COVAX, o colaborare globală menită să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *