Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă ferm Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova după ce în urmă cu 3 săptămâni mai mulți studenți de la specializarea medicină generală au stat expuși timp de 5-6 ore sub niște lămpi cu raze ultraviolete dintr-un laborator, fapt care le-a cauzat leziuni oculare și tegumentare. UMF Craiova a încercat să mușamalizeze cazul și să îi determine să nu facă plângeri sau să se adreseze vreunei instituții sau presei, refuzând totodată să îi despăgubească și să le plătească tratamentul. Organizația studențească solicită tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, adresarea de către conducerea UMF Craiova de scuze publice și despăgubirea urgentă a studenților afectați.
Neglijența unor persoane din cadrul UMF Craiova a dus la expunerea mai multor grupe de studenți pe parcursul unei zile la lămpi cu raze UV. Studenții s-au trezit în noaptea zilei respective că au arsuri puternice și înțepături în ochi, că le este afectată vederea și că nu pot suporta lumina. Aproape toți au avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale, iar unul dintre ei, aparent, grav afectat, are nevoie de tratament de durată, până la 6 luni.
Studenții au fost „liniștiți” de conducere și determinați să nu formuleze nicio plângere administrativă sau penală, fiind mințiți că ar trebui să existe un număr destul de mare și că individual nu pot rezolva nimic. Atât cei vătămați direct, cât și colegii lor, se feresc să vorbească pe motiv că profesorii le-ar face probleme la examene și ar putea să nu mai termine facultatea.
Expunerea la lămpile cu raze UV duce la leziuni ale corneei, fotocheratită (sensibilitate la lumină), care se manifestă cu dureri accentuate și afectarea temporară a vederii, însă poate determina și alte afecțiuni mult mai grave. Conducerea UMF Craiova a refuzat să achite tratamentul pentru studenți, iar aceștia au fost batjocoriți inclusiv de unele cadre medicale.
„Universitățile românești au devenit adevărate focare ale Sindromului Stockholm, în care studenții sunt victima corupției, a setei de putere și de imagine a rectorilor și a cadrelor didactice cu funcții de conducere, precum și a infantilismului, indiferenței și slugărniciei organizațiilor studențești care preferă să beneficieze de parteneriatul cu puterea, în loc să îi apere pe studenți. Facem apel către studenții UMF Craiova să ne contacteze, spre a putea să le oferim consiliere și să îi ajutăm în rezolvarea problemelor cu care se confruntă!
Practic, din banii contribuabililor, universitățile cresc tânăra generație în frică și cu convingerea că nicio problemă nu poate fi rezolvată, rețelele de putere fiind mai puternice decât legea și drepturile individului.
Tinerii se formează în universități cu sentimentul că orice, oricât de rău li s-ar întâmpla, ei nu au demnitate și nu au dreptul să își apere drepturile, integritatea și sănătatea față de cei care dețin pârghiile puterii, pentru că aceasta se poate răzbuna pe ei și să le facă mai mult rău. Acest sentiment este amplificat de lipsa de sprijin din partea opiniei publice care, în general, ignoră, din păcate, problemele din învățământul superior.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Cititi articolul integral aici.