Universitatea Politehnica Timişoara şi-a făcut o tradiţie din a-şi onora, la împlinirea vârstei de 80 de ani, marii profesori, care au inspirat generaţii întregi de studenţi, dar şi de colegi mai tineri, care au avut rezultate deosebite şi în planul cercetării. Ultimul din lunga listă de astfel de profesori este Ştefan Preitl, care a beneficiat de „aniversarea 8.0”, cum glumea unul dintre colegii veniţi să-l felicite.
Aflat de mult timp în topul profesorilor şi cercetătorilor din UPT cu o largă recunoaştere internaţională, prof.dr.ing. Ştefan Preitl, fost director al Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011, este unul dintre profesorii de la UPT care au contribuit la recunoaşterea Politehnicii ca cea mai bună universitate din România în domeniul informaticii, automaticii şi calculatoarelor.
În 2023, Research.com a realizat un clasament al oamenilor de ştiinţă de top cu cel mai mare H-index, Universitatea Politehnica Timişoara fiind prezentă cu patru profesori de o valoare deosebită: Radu-Emil Precup (H-index 58), Ion Boldea (H-index 50), Ştefan Preitl (H-index 38) şi Liviu Marşavina (H-index 33). În domeniul Electronică şi Inginerie Electrică, acelaşi clasament plasează Universitatea Politehnica Timişoara pe primul loc în ţară şi pe locul 291 în lume, instituţia timişoreană de învăţământ superior, cu o tradiţie de peste 100 de ani, fiind prezentă în top cu 3 profesori – Radu-Emil Precup, Ion Boldea şi Ştefan Preitl – care ocupă şi primele trei poziţii în clasamentul naţional.
La aniversarea celor 80 de ani, în faţa zecilor de colegi şi prieteni care au venit să-l felicite, profesorul Ştefan Preitl a rememorat, cu umorul fin care îl caracterizează, principalele repere ale vieţii şi carierei sale, adresând cuvinte de laudă marilor profesori pe care i-a avut şi care i-au influenţat destinul.
Născut în 1943 la Timişoara, Ştefan Preitl a absolvit, în 1966, Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, iar în 1983, la aceeaşi facultate, a obţinut titlul de doctor în inginerie.
După absolvirea facultăţii, cu diplomă de merit, a lucrat timp de 5 ani ca inginer energetician la Electromotor Timişoara, iar în 1972 devine cadru didactic al Politehnicii timişorene, urcând toate treptele carierei didactice, până la titlul de profesor universitar, obţinut în 1992, iar ulterior şi conducător de doctorat.
Printre domeniile sale de interes se numără strategii, structuri şi algoritmi de conducere (reglare) automată, conducere convenţională, conducere fuzzy, conducere adaptivă hibridă neuro-fuzzy, data-based control, model-free control, sliding mode control, teorie şi aplicaţii în soft computing, prelucrarea matematică a semnalelor, modelarea identificarea şi optimizarea sistemelor utilizând inclusiv algoritmi de inspiraţie biologică, dezvoltarea unor aplicaţii de conducere pentru aplicaţii din domeniul mecatronic, sisteme incorporate, sisteme şi grupuri energetice, servosisteme, sisteme de acţionări electrice etc.
Este autorul sau coautorul a peste 170 de lucrări publicate în diverse reviste ştiinţifice, lucrări susţinute în conferinţe internaţionale şi cărţi în domeniul controlului automat.
Cu ocazia aniversării, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a oferit o plachetă de onoare „Domnului Prof.emerit dr.ing. Ştefan Preitl, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, de la Departamentul de Automatică şi Informatică Aplicată, în semn de preţuire, respect şi recunoaştere pentru rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul întregii cariere în domeniul învăţământului superior şi al cercetării ştiinţifice.
Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine
Sursa foto Linkedin