Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în data de 24 iunie la sediul instituţiei din Şos. Kiseleff nr. 28-30, la Târgul de Sânziene.
Ritualul agrar asociat solstiţiului de vară este cunoscut şi drept Cap de vară, Drăgaică, Sânziene, Amuţitul Cucului. Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar şi tradiţiei creştine, cu semnificaţii legate de fertilitate, sănătate şi dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor şi ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritişului, de viaţă lungă şi fecunditate, dar şi pentru alungarea spiritelor rele şi pomenirea morţilor, a „moşilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund.
Tot acum Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, iar în Bucovina se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Această zi este una sfântă şi se cere respectată, nimeni nu trebuie să lucreze când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Acum se ţin bâlciuri şi iarmaroace, prilej pentru flăcăi şi fete de a se cunoaşte.
Tradiţia este valorificată în literatură şi făcută cunoscută peste hotare, Sânzienele fiind menţionate încă din secolul al XVIII-lea de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa Descriptio Moldaviae, în vreme ce Noaptea de Sânziene a lui Mircea Eliade a avut numeroase traduceri.
Magia sărbătorii este dusă mai departe de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” prin spectacole şi ateliere, la care vă puteţi înscrie accesând link-urile de mai jos:
– atelierele de împletit coroniţe: https://forms.gle/3RuWq74tjTsxTWks9
– atelierul de fabricat săpun: https://forms.gle/zRJPSWMxs6CDki7i8
Între orele 11:30-14:30 Ansamblul Vatra Hărmanului va fi prezent pe aleile muzeului şi în curtea gospodăriei Drăguş cu Obiceiuri de Sânziene.
Vă aşteptăm, aşadar, să ne treceţi pragul şi să intraţi în lumea tainelor acestei sărbători.
Mai multe detalii: [email protected]