În minivacanța prilejuită de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, peste 90 de pompieri mehedințeni vor fi zilnic la datorie, fiind pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea de vieți din medii ostile.
Încă de la începutul sezonului estival, specialiștii de cadrul Inspecției de Prevenire au efectuat acțiuni de îndrumare și control la unități de turism, alimentație publică și agrement pentru a se asigura că sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor, principalele aspecte urmărite fiind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții optime a instalațiilor electrice.
Și în acest weekend, specialiștii vor fi în teren, unde vor desfășura acțiuni de informare preventivă la manifestările cu public numeros, ce se vor organiza în orașul Baia de Aramă și municipiul Orșova, dar și controale de specialitate la unitățile de turism din zona de competență.
Totodată, pentru eficientizarea timpului de răspuns la situațiile ce pot apărea pe timpul manifestărilor cultural-artistice, prilejuite de Festivalul Concurs de Folclor ”Munte, munte brad frumos”, sărbătorirea Zilelor Municipiului Orșova, dar și de Zilele Marinei Române, pompierii mehedințeni vor fi prezenți în mijlocul cetățenilor.
Persoanele, care își doresc să cunoască câteva reguli și măsuri de siguranță pentru a-și gestiona eficient modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, sunt așteptate în zilele de luni și marți, 14 – 15 August, în zona Parcului Dragalina din municipiul Orșova, unde salvatorii le vor prezenta diferite tipuri de riscuri, totul într-un cadru special amenajat dotat cu echipamente inteligente, denumit “Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență“.
Credincioșilor, care vor participa la slujbele religioase de Sărbătorire a Adormirii Maicii Domnului, le adresăm rugămintea de a respecta măsurile de siguranță și de a manifesta prudență în ceea ce privește utilizarea lumânărilor, atât în lăcașurile de cult, cât și în locuințe.
Întrucât, o mare parte dintre cetățeni vor alege să își petreacă timpul în natură, le reamintim câteva reguli simple ce trebuie respectate.
Arderea miriștilor sau vegetației uscate este strict interzisă, dacă nu se impune ca măsură fitosanitară de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Utilizarea focului sau prepararea hranei în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt puternic este, de asemenea, interzisă. Focul se poate face doar în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea acestuia la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
Focul deschis nu trebuie utilizat la o distanță mai mică de 100 m de pădure sau în condiții de vânt, deoarece orice rafală slabă poate modifica direcția flăcărilor. Înainte de plecare, jarul trebuie stins cu apă și cenușa acoperită cu pământ.
Facem precizarea că, în cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se extind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, riscând să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a împiedica propagarea arderii.
O altă măsură foarte importantă este referitoare la scăldat. Pentru prevenirea riscului de înec, facem apel la cetățeni să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsați nesupravegheaţi, mai ales în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă. Râurile, iazurile, lacurile sau marea sunt medii imprevizibile, unde scăldatul poate avea urmări tragice. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE