SCRISOARE DESCHISĂ
CĂTRE PRIM-MINISTRUL GUVERNULUI ROMÂNIEI
Cereți de urgență Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii să elaboreze normele de aplicare pentru Legea nr. 3/2021
Domnule prim-ministru,
În ultima săptămână 4 bebeluși și 5 adulți au murit în spitalele de stat. Nu sunt doar cifre reci, ci sunt ființe umane care aveau tot viitorul în față. Vă veți întreba ce legătură au toate acestea cu dumneavoastră și de ce ar trebui să vă simțiți responsabil.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care face parte din Guvernul pe care îl conduceți și a cărui activitate o coordonați direct, putea salva aceste vieți. La fel cum alte sute de oameni puteau trăi dacă ministrul își îndeplinea atribuțiile de serviciu.
De luni de zile Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Statului (FACIAS) atrage atenția că, deși avem o lege în domeniul prevenirii infecțiilor nosocomiale, aceasta nu se aplică. Ne-am adresat Ministerului Sănătății, Guvernului României, pe care îl conduceți, și chiar Comisiei Europene. Sesizările noastre au rămas, deocamdată, fără răspuns.
Decesele cauzate de infecțiile nosocomiale sunt o problemă endemică a sistemului sanitar din România. Și pot fi prevenite, dacă normele de aplicare sunt emise de Ministerul Sănătății. A trecut mai bine de un an de când ar fi trebuit să o facă.
Domnule prim-ministru,
După tragedia de la Colectiv, când zeci de victime au contractat infecții intraspitalicești, nu am învățat chiar nimic? Este mai importantă imaginea unui spital decât viața pacienților? Atât de jos poate să decadă cea mai nobilă meserie, încât să prețuiască mai mult reputația decât sănătatea și viața celor pe care îi au în grijă? Au murit patru bebeluși, cărora le-a fost răpit întreg viitorul de un sistem care de ani de zile ascunde sub preș mizeria.
Ar trebui impus ca și criteriu de performanță salvarea vieților omenești și poate atunci am avea speranța unei evoluții, deși discutăm de un domeniu în care activează persoane care cunosc și respectă Jurământul lui Hipocrate?
Câți oameni trebuie să mai moară înainte să avem normele de aplicare ale Legii 3/2021?
Legea stipulează clar un termen de șase luni pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare, termen care a fost depășit de mult timp. Chiar a devenit o practică uzuală încălcarea legilor tocmai de către instituții care ar trebui să protejeze interesele cetățenilor?
Oare în cât timp nou înființatul CNPLIAAM de la Ministerul Sănătății va livra „planul național de combatere a nosocomialelor” pe care l-ați cerut și care e prevăzut în Legea 3/2021?
Legea nr. 3 din 8 ianuarie 2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România ar fi putut ajuta, dacă ar fi fost respectată chiar de Ministerul Sănătății.
Solicitați Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale să elaboreze de urgență normele de aplicare ale Legii 3/2021, ca aceasta să poată fi aplicată și, poate, să contribuie la îmbunătățirea situației generale din spitalele din România, în ceea ce privește infecțiile nosocomiale.
FUNDAȚIA PENTRU APĂRAREA CETĂȚENILOR ÎMPOTRIVA ABUZURILOR STATULUI