Expoziţie „Ritmurile vieţii” – Casa Băniei din Craiova

Expoziţie „Ritmurile vieţii” – Casa Băniei din Craiova

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi cu Muzeul Olteniei, organizează vineri, 17 noiembrie a.c., începând cu ora 16, la Sala de expoziţie „Ritmurile vieţii” – Casa Băniei din Craiova, cea de-a doua conferinţă a Atelierul Synaxis, intitulată „Suferinţele războiului în evocări feminine”.

Prelegerea va fi susţinută de conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi CS II la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.

Conferinţa oferă o introducere în tensiunile ce durează între discursurile oficiale, axate pe valori culturale şi pe eroism, respectiv amintirile personale legate de război. Cu alte cuvinte, în cadrul conferinţei este pus în discuţie felul în care imaginea de sine şi proiecţiile legate de societate sunt transformate de experienţa traumatizantă a războiului şi de aceea a suferinţei.

Atelierul Synaxis,organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediţie. Acesta a fost conceput din dorinţa de a orienta lecturile studenţilor şi de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei şi identităţii”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitaţi de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice naşterii unor discuţii vii, a reflecţiilor şi a reacţiilor menite să suscite interogaţii şi căutare personală. Prelegerile susţinute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuţiile şi sugestiile participanţilor la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea şi pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitaţie, în limita locurilor disponibile. Mai multe informaţii şi înscrierea la adresa electronică [email protected].

Biroul de Presă al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *