CNS Cartel ALFA: Prima acțiune majoră a noului guvern este încălcarea legii

CNS Cartel ALFA: Prima acțiune majoră a noului guvern este încălcarea legii

Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali.

CNS Cartel ALFA atrage atenția guvernului că acțiunile de bună guvernare, pe care le impun inclusiv criteriile de aderare la OCDE, presupun în mod obligatoriu prezentarea publică a propunerilor de măsuri și supunerea acestora analizei partenerilor sociali – patronate și sindicate.

In plus, o astfel de abordare coercitivă și dictatorială din partea guvernului sapă și mai adânc prăpastia dintre cetățeni și stat, erodează încrederea, încurajează lipsa de conformare la regulile generale și încurajează comportamentele de evaziune.

Singurele informații disponibile despre intențiile guvernului au fost cele prezentate “pe surse” de mass-media, uneori contradictorii.

Dacă situația impune o restrăngere a cheltuielilor și o creștere a veniturilor bugetare, sarcina guvernului era să prezinte public și transparent toate variantele de lucru, cu costurile si beneficiile pentru bugetul de stat din partea fiecareia.

De asemenea, conform legii, obligația executivului este să convoace Consiliul Național Tripartit de Dialog Social, unde să pună pe masă aceste variante de lucru, însoțite de calculele privind impactul fiecărei măsuri propuse și să le analizeze cu partenerii sociali, luand în considerare si propunerile și opiniile partenerilor sociali.

Reamintim membrilor guvernului că nu sunt deținătorii adevărului absolut, capacitatea lor de expertiza este limitata, și că orice măsură adoptată în acest mod dictatorial este asumată în totalitate de partidele din cadrul coaliției care susțin guvernul și va fi decontată politic în cel mai scurt timp.

In plus, aceste acțiuni ale guvernului creează premisele declanșării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, si a unor conflicte sociale de amploare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *